Welke ondervloer heb ik nodig?

Welke ondervloer heb je nodig voor welke soort vloer? Met welke factoren moet je allemaal rekening houden? Welke eigenschappen moet jouw ondervloer hebben? Wij leggen het je uit. En met onze handige tool zie je direct welk product jij nodig hebt.

Waarom is een ondervloer belangrijk?

Allereerst: waarom is het belangrijk om een ondervloer te plaatsen? Om verschillende redenen. Zo ligt een vloer mét ondervloer steviger, is er sprake van méér geluidsdemping én geniet je van een betere isolatie. Een vloer zónder ondervloer beschadigt veel sneller en geeft veel meer (contact)geluid. Ook kan een ondervloer indien nodig beschermen tegen vocht en daarmee tegen beschadigingen door vocht.

De voordelen van een ondervloer

Ondervloerwijzer

Met onze handige ondervloerwijzer zie jij in een paar stappen welke ondervloer jij nodig hebt in jouw situatie. In minder dan een minuut heb je ‘m ingevuld, dus je ziet haast direct welk product je nodig hebt.

Ga direct naar de ondervloerwijzer

Waar houd je rekening mee?

Bij het kiezen van de juiste ondervloer moet je rekening houden met meerdere aspecten, waaronder wat voor soort vloer je gaat leggen, wat het egaliserend vermogen moet zijn, of het vochtbestendig moet zijn, of het geluidsreducerend moet zijn en of het geschikt moet zijn voor vloerverwarming/-verkoeling.

Welke ondervloer je nodig hebt hangt in de eerste plaats af van wat voor soort vloer je gaat leggen. Ga je laminaat leggen? Of wordt het PVC of parket?

Voor iedere soort vloer zijn er aparte soorten ondervloer. Een ondervloer voor laminaat is bijvoorbeeld niet geschikt voor een PVC vloer. Dit heeft onder andere te maken met de drukvastheid van de ondervloeren. PVC is vaak dunner dan laminaat en heeft daardoor een ondervloer nodig die een hogere drukvastheid heeft.

Ondervloeren hebben een egaliserend vermogen. Dat wil zeggen: ze kunnen tot in zekere mate oneffenheden van de basisvloer wegwerken of opvangen. Kleine hoogteverschillen, bijvoorbeeld. Over het algemeen geldt: hoe dikker de ondervloer is, hoe meer deze in staat zal zijn om oneffenheden weg te werken en dus hoe groter het egaliserend vermogen is.

Grote oneffenheden (van meer dan 5 mm) en/of een scheeflopende vloer (met een afloop van meer dan 5 mm) dien je eerst te egaliseren of je dient de gehele ondervloer te vervangen.

Afhankelijk van de ruimte waarin je een vloer gaat leggen kan het verstandig of nodig zijn om een ondervloer te plaatsen met vochtwerende eigenschappen. Wanneer je dit niet doet, kan het zijn dat er vocht in je vloer komt te zitten, wat verbuigingen en beschadigingen ten gevolg kan hebben. 

Alle vloeren die zwevend worden geplaatst, dienen te worden voorzien van een vochtwerende onderlaag. De uitzonderingen zijn: vloeren die worden geplaatst op verdiepingen en vloeren waar een vochtscherm op de bestaande ondervloer is geplaatst.

Ondervloeren kunnen bijdragen aan geluidsreductie. Ze hebben dan een dempende werking waardoor het contactgeluid een stuk lager is, wat als erg prettig wordt ervaren. In appartementen, waarbij je rekening moet houden met de onderburen, is het zelfs vaak verplicht om gebruik te maken van een ondervloer die minstens 10 dB demping biedt, zodat je onderburen geen last van je hebben.

Is er sprake van een vloerverwarming? Dan moet je een ondervloer kiezen die hier geschikt voor is. Wanneer er sprake is van een vloerverwarming moet de ondervloer namelijk natuurlijk niet de warmte tegenhouden. Niet iedere ondervloer is geschikt voor vloerverwarming en er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten vloerverwarming.

ONDERVLOER WIJZER

Overige vloeren

Naast de bovengenoemde vloeren zijn er nog meer vloeren denkbaar waarbij een ondervloer geplaatst kan of moet worden. Denk bijvoorbeeld aan tapijttegels of zeil. Zoek jij een ondervloer die bij één van deze vloeren past of wordt jouw te leggen vloer helemaal niet genoemd? Neem dan eens contact met ons op. Wij kunnen je verder helpen.

Advies nodig?

Heb je advies nodig over welke ondervloer jij het beste kunt gebruiken in jouw situatie? Kom je er aan de hand van de bovenstaande handleiding alsnog niet helemaal uit? Of ben je op zoek naar een specifieke ondervloer en kun je deze niet vinden in onze webshop? Neem in alle gevallen gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar met deskundig advies en weten zeker dat we jou verder op weg kunnen helpen.

neem contact op