Houten vloer reparatie en renovatie

Een beschadiging aan een houten vloer kan zomaar ontstaan. Of een vloer nou goed of minder goed is onderhouden door de jaren heen. Met een reparatie of renovatie wordt de houten vloer weer als nieuw gemaakt.

Slecht onderhouden

Een vloer die niet goed of onvoldoende onderhouden is kan gebruikssporen hebben op plekken waar men veel vertoeft of zijn kleur verliezen. Dit is natuurlijk zonde, voor zo een mooi natuurproduct als een houten vloer. Iemand die met schoenen aan op de vloer loopt kan de vloer onbedoeld beschadigen door zand en steentjes onder de zolen. Dit kan voor grote en kleine krassen op de vloer zorgen.

Vocht

Ook vocht kan flinke schade aan een vloer aanrichten. De relatieve luchtvochtigheid (R.V.) in een ruimte moet tussen de 40% en 65% liggen. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het hout kan gaan uitzetten en mogelijk bol komt te staan. Mocht de vloer onverhoopt voor langere tijd nat zijn (bijvoorbeeld lekkage), dan kan dit grote gevolgen hebben. 

Scheuren

Daarnaast is het mogelijk dat er scheurtjes of krimpnaden in de houten vloer ontstaan wanneer het hout te droog is. Is de luchtvochtigheid in een ruimte langere tijd lager dan 40%, kan het hout krimpen en gaan kraken. In het ergste geval kunnen er scheuren in de houten vloer ontstaan.

Renovatie- en reparatiemogelijkheden

De meest voorkomende reparaties en renovaties op een rij

Er zijn meerdere opties en mogelijkheden wanneer het aankomt op het renoveren of repareren van een houten vloer. Hieronder hebben we de meest voorkomende reparaties en renovaties op een rij gezet.

Totale renovatie

Als de vloer al oud is, of wanneer deze slecht onderhouden is en op meerdere plekken gebruikssporen vertoont, of wanneer men graag een andere kleur of uitstraling van de houten vloer wil, is een totale renovatie van de vloer een optie. De vloer wordt dan volledig onder handen genomen en in zijn gehele gerenoveerd door middel van schuren, oliën en/of lakken.

De verschillende mogelijke kleuren olie maken het mogelijk een volledig nieuwe uitstraling van de vloer te realiseren. Totale renovatie van de vloer vindt daarnaast ook vaak plaats tijdens een verbouwing, wanneer een kamer bijvoorbeeld wordt vergroot, of wanneer een inbouwkast wordt weg gesloopt, of wanneer er een erker wordt gebouwd.

Tussentijdse opknapbeurt

Met een tussentijdse opknapbeurt wordt een houten vloer er weer als nieuw uit laten zien. De vloer wordt hierbij gepolijst en vervolgens met een onderhoudsolie of met een polish behandeld, waardoor de vloer van een nieuwe laag wordt voorzien en er weer uitziet alsof deze net gelegd is.

Diepe beschadigingen repareren

Bij een houten olievloer worden de plaatselijke diepe beschadigingen hersteld door deze plekken te schuren en bij te oliën. De hele vloer hoeft hierbij dus niet volledig opnieuw te worden geolied. Het volstaat om alleen de gerepareerde plekken opnieuw te oliën.

Zitten de diepe beschadigingen in een houten lakvloer, dan wordt de gehele plank waar de beschadiging in zit (of uiteraard meerdere planken wanneer de beschadiging op meerdere planken zit) geschuurd en wordt de beschadiging gerepareerd. Vervolgens wordt de plank opnieuw gelakt, wat helaas altijd voor een kleurverschil zorgt. Een veel voorkomende oplossing hiervoor is het uitvoeren van de reparatie en vervolgens het één keer overlakken van de gehele vloer.

Lichte beschadigingen repareren

Bij een houten olievloer kunnen lichte beschadigingen, gebruikssporen en/of kleurverlies worden opgelost door de vloer eerst een schoonmaakbeurt te geven en deze vervolgens te behandelen met een onderhoudsolie. Na droging kan weer normaal onderhoud plaatsvinden.

Lichte beschadigingen, gebruikssporen en/of kleurverlies kunnen op een houten lakvloer op eenzelfde manier worden opgelost. De houten vloer krijgt eerst een schoonmaakbeurt en wordt vervolgens behandeld met een polish. Na droging kan weer normaal onderhoud plaatsvinden.

Vervanging

Is de houten vloer zó beschadigd dat renovatie niets oplost en er geen reparatie meer mogelijk is? Dan is de laatste optie de houten vloer vervangen. De huidige vloer wordt eruit gehaald en er komt een nieuwe vloer voor in de plaats.

Advies nodig?

Advies nodig over welke producten je het beste kunt gebruiken bij het uitvoeren van de bovenstaande renovatie- of reparatiewerkzaamheden bij de vloer van jouw klant? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen je er alles over vertellen en geven je advies waar jij mee verder kunt.

Vraag vrijblijvend advies aan

Alles voor houten vloer reparatie bij Floormade

Heb jij een parket- of vloerenzaak of ben jij vloerenlegger, interieurbouwer, meubelmaker, aannemer, architect of heb je een klusbedrijf en ben je geïnteresseerd in materialen of middelen om een houten vloer te repareren? Meld je dan nu aan als klant bij Floormade, dé groothandel in vloeren en benodigdheden. Je profiteert dan meteen van de volgende voordelen:

Meld je aan als klant!