Vochtscherm ondervloer – tips & tricks

Vochtscherm ondervloer

Om het optimale resultaat voor je klanten te behalen is het belangrijk dat de houten vloer goed gelegd wordt én om deze goed te beschermen tegen vocht. Dit gebeurt veelal door de vloer op de juiste manier af te werken en door het plaatsen van een luchtbevochtiger. Maar dit is niet altijd genoeg. De vloer wordt namelijk aan de onderkant nog steeds blootgesteld aan vocht. Gelukkig is dat op te lossen met een vochtscherm ondervloer.

Bescherm de vloer tegen vocht met een vochtscherm ondervloer

Voor zwevende vloeren is het cruciaal dat ze ook vanaf de onderkant worden beschermd tegen vocht. Hiervoor zijn speciale vochtschermen ontwikkeld. Een vochtscherm ondervloer is een dekkende kunststof folie, meestal gemaakt van polyethyleen (PE-folie), die op de ondergrond wordt bevestigd. Het vochtscherm voorkomt dat vocht, wat zich op de ondergrond vormt, in de vloer trekt. Een vochtscherm zorgt er dus voor dat de vloer geen schade oploopt door vocht van onder, waardoor een vloer vele malen langer meegaat en vervelende situaties worden voorkomen.

Soorten vochtschermen

Vochtschermen zijn in verschillende varianten te verkrijgen. Zo zijn er ondervloeren met een ingebouwd vochtwerend karakter, losse rollen PE-folie en zelfs vochtschermen die te verkrijgen zijn als een voorstrijkmiddel.

Copro antra-line PE folie

PE-folie

De oudste, maar ook nog steeds de meest gebruikte vorm van vochtschermen zijn de standaard kunststoffen rollen, zoals de PE-folie rol. Deze rollen hebben de perfecte dikte, waardoor er een goede dampdichte laag wordt gerealiseerd, terwijl de folie ook nog steeds prima is te gebruiken met vloerverwarming.

Overige folies

Naast de PE-folie, welke specifiek ontwikkeld is als vochtscherm, zijn er ook andere folies die kunnen fungeren als een vochtscherm. Deze folies zijn bedoeld voor het realiseren van een dampdichte en/of geluidsreducerende ondervloer, maar ze kunnen ook worden gebruikt als vochtscherm, mits ze goed afgeplakt worden! Het gaat hierbij om de Alufoam 2.5 mm, Isogold 10dB 4 mm, Blue line heat+ 10 dB, Red line 10 dB en de Woodstep rubber 2.7 mm.




UZIN PE 460 epoxy vochtscherm

Voorstrijkmiddel

Tegenwoordig zijn er ook voorstrijkmiddelen die ook als vochtscherm dienen. Neem bijvoorbeeld onze UZIN PE 460 epoxy vochtscherm. Dit is een 2-componenten, oplosmiddelvrije, extreem emissiearme voorstrijk op basis van epoxy en geschikt voor het afsluiten van betonvloeren of zandcementdekvloeren tot een maximaal vochtpercentage van 5% CM. Een ander voorstrijkmiddel die dient als vochtscherm is onze UZIN PE 400 vochtscherm. Dit is een gebruiksklaar oplosmiddelvrij voorstrijkmiddel dat dient als vochtisolerende voorbehandeling voor egaliseerwerkzaamheden op vochtgevoelige ondergronden. Daarnaast is ook de Pallman P104 voorstrijk geschikt om een vochtscherm te realiseren (op voorwaarde dat het product twee keer wordt aangebracht). Dit product wordt vaak toegepast wanneer er sprake is van een vloerverwarming. 

Wanneer is een vochtscherm nodig?

Een vochtscherm plaatsen is nodig wanneer je aan kunt nemen dat er vocht vanaf de onderkant omhoog kan komen. Is er sprake van een geventileerde ondervloer, bijvoorbeeld in de vorm van een kruipruimte? Dan is het plaatsen van een vochtscherm niet nodig, omdat vocht hierbij niet omhoog komt. Maar heb je te maken met een vloer zónder kruipruimte en is er nog geen vochtscherm geplaatst? Plaats dan een vochtscherm om te voorkomen dat vocht omhoog trekt.

 

Vochtscherm plaatsen

Een vochtscherm plaatsen is in de meeste gevallen relatief gemakkelijk. Het zijn vaak maar een paar stappen die je moet doorlopen. Wel zit er een verschil tussen het aanbrengen van een folie vochtscherm en het aanbrengen van een voorstrijk vochtscherm.

Folie vochtscherm plaatsen

Heb je gekozen om een vochtscherm ondervloer te plaatsen in de vorm van de PE-folie rol of één van de overige folies? Dan heb je gekozen voor de snelste en meest eenvoudige manier. Voordat je begint met het plaatsen van de folie is het noodzakelijk om de vloer goed schoon te maken. De vloer dient namelijk vrij te zijn van vuil en stof. Als de vloer eenmaal goed is schoongemaakt kan de rol worden uitgerold. Snij de folie op maat met een scherp mes of knip de folie op maat met een schaar. Op maat betekent dat het vochtscherm langs de muren nog een paar centimeter omhoog staat. Nadat de eerste baan gelegd is kan de rest worden gelegd, zorg hierbij altijd voor voldoende overlap tussen de banen. Plak overgangsnaden altijd goed af om de werking van het vochtscherm te realiseren. Als het vochtscherm over de gehele vloer is aangebracht, kan de ondervloer worden geplaatst. 

Voorstrijkmiddel vochtscherm plaatsen

Een vochtscherm aanbrengen met een voorstrijkmiddel is iets lastiger en heeft meer aandacht nodig. Het proces leggen we uit aan de hand van de onze UZIN PE 460 epoxy vochtscherm. Bij het werken met voorstrijkmiddelen etc. raden we je altijd aan om handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Ook raden we je aan om altijd het productblad van het te gebruiken product goed door te nemen.
Ook hier is het van groot belang dat je de ondergrond goed schoon maakt. Daarnaast is het belangrijk om de UZIN PE 460 epoxy vochtscherm te laten acclimatiseren. Dat doe je door de kunststofdop en bodem van de deksel (harder) meerdere malen door te prikken.

Meng, nadat de UZIN PE 460 epoxy vochtscherm geacclimatiseerd is, de twee componenten goed door elkaar totdat er sprake is van een homogene massa. Om uit te sluiten dat er ongemengd materiaal (bodem/wand) wordt verwerkt, dien je de massa over te gieten in een schone verpakking en daarna nogmaals te mengen.

Het voorstrijkmiddel vochtscherm kun je direct met een vachtroller gelijkmatig op de ondergrond aanbrengen. Let op dat er een volledig gesloten film ontstaat. Bij gebruik van een 1-laags vochtscherm, deze altijd aanbrengen als een gesloten laag. Bij een noodzakelijke tweede laag als vochtscherm (zoals bij de Pallman P104 voorstrijk), deze tweede laag kruislings aanbrengen. Voor optisch verschil in de tweede laag ca. 1% UZIN Inkleurpasta toevoegen, aansluitend deze laag “vol en zat” instrooien met vuurgedroogd zand 0,4 – 0,8 mm. Na doorharding het overtollige zand verwijderen en egaliseren.

Tip! Maak je gereedschappen na het aanbrengen van het vochtscherm direct schoon met UZIN Blackbox reinigingsdoekjes. Uitgehard materiaal gaat er namelijk lastig af en kan vaak alleen mechanisch worden verwijderd.

Advies

Wij willen jou als echte expert natuurlijk niet gaan vertellen hoe je jouw werk moet doen. Maar we kunnen je wel van alles vertellen over de nieuwe technieken, nieuwe materialen en nieuwe mogelijkheden! Daarom kun je altijd bij ons terecht voor vrijblijvend advies. Neem daarvoor gerust contact met ons op!

Contact opnemen