Je vloer schuren. Welke korrel moet je gebruiken?

Een oude, versleten houten vloer? Of een parketvloer die juist toe aan is een opknapbeurt? Het is voor je klant niet altijd nodig om een nieuwe vloer aan te schaffen. Als je de huidige vloer schuurt en lakt kan ‘ie er na afloop weer als nieuw uitzien. Door te schuren verdwijnen alle krassen, vlekken en andere beschadigingen en krijgt de hele ruimte weer een nieuwe look.

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je bij het schuren kiest voor het juiste schuurpapier en schuurmiddelen. Er zijn verschillende soorten schuurpapier voor je schuurmachine. En ze hebben allemaal een verschillende korrelgrootte, variërend van zeer grof naar zeer fijn. Grof schuurpapier gebruik je vooral voor het grove werk, zoals het verwijderen van verf of roest. Zeer fijn schuurpapier wordt vooral gebruikt na het aanbrengen van een laklaag. Maar grof schuurpapier is niet uitsluitend geschikt voor het grove werk en fijn schuurpapier is niet uitsluitend geschikt voor het fijne werk.

Daarom gaan we in deze blog dieper in op wat de mogelijkheden zijn qua schuren en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken bij het schuren van een houten vloer. Daarnaast gaan we ook in op wat wij het oude schuren en het nieuwe schuren noemen.

Tips voor het schuren van een houten vloer

Allereerst een paar algemene tips voor het schuren van een houten vloer:

 • Er is een ruime keuze aan korrelgroottes. Van 16 tot 150. In sommige gevallen begin je lager dan in andere gevallen, maar wij hebben ze in ieder geval allemaal voor je.
 • Houd je aan de korrelvolgorde (de gebruikelijke volgorde is 16, 24, 30, 36, 40, 50, 60, 80, 100, 120, 150) en sla bij voorkeur niet meer dan één korrel over voor het mooiste effect.
 • Gebruik dezelfde schuurmiddelen bij de kanten als bij de grote oppervlakken om kleurverschillen te voorkomen.
 • Lees eventueel de gebruiksaanwijzing/-handleiding van je machine voor extra aanwijzingen.
 • Of vraag ons om advies! Wij weten heel erg veel over schuren en ook al weten wij dat jij de expert bent: we kunnen je altijd adviseren in het kiezen van de juiste schuurmiddelen voor jouw klus.
Vraag advies aan!

Het oude schuren

We raden allereerst aan om een schuurmachine te gebruiken bij het schuren van je vloer. Met een machine schuur je snel en op ergonomische wijze de vervuilde laag en andere oneffenheden weg. Zo kun je efficiënt werken en dus tijd besparen, terwijl je ook je rug bespaart. Zoals je weet begin je met een wat grovere korrel en schuur je de vloer in meerdere schuurgangen terwijl je bij iedere gang een steeds fijnere korrel gebruikt.

Tip: Stofzuig de vloer voor aanvang en na iedere schuurgang. Gebruik voor het verwijderen van stof geen natte doek!

 

Voordat je begint

Stofzuig voordat je begint met schuren de hele vloer goed. Zo voorkom je dat vuil of ander materiaal de vloer beschadigt wanneer je eroverheen gaat met de schuurmachine. Verwijder ook de plinten indien mogelijk, zodat je vlak langs de muren kunt schuren. Gebruik een bandschuurmachine voor de grote oppervlakken en doe de kanten met een kantenschuurmachine of met de hand.

Tot slot: begin met een schuurproef om een inschatting te kunnen maken vanaf welke korrel je moet beginnen te schuren. Als vakman heb je zelf waarschijnlijk wel een goed idee van met welke korrel je de schuurproef uit wilt voeren. Wij kunnen je in ieder geval vertellen dat een 50/60 hier gebruikelijk voor is.

 

De schuurgangen

Met de eerste schuurgang verwijder je de oude afwerklaag (bijvoorbeeld parketlak of parketolie) en maak je het oppervlak egaal. Begin eerst het grootste gedeelte van het oppervlak te schuren (het midden). Doe dit met een bandschuurmachine.

Omdat je de schuurmachine moet geleiden, blijven de kanten ongeschuurd. Wanneer je het grootste gedeelte hebt geschuurd, kun je daarna de kanten schuren. Die dit met een kantenschuurmachine of met de hand. Na afloop zie je al een mooie nieuwe laag ontstaan.

Niet tevreden over het resultaat van deze schuurgang? Herhaal ‘m dan. Wel tevreden? Ga dan door met de volgende schuurgang en gebruik een fijnere korrel. Begin wederom met het grote oppervlak en werk vervolgens de kanten af. Herhaal deze stappen totdat je de vloer met een zeer fijne korrel hebt kunnen schuren en je alle schuursporen van de grovere korrels hebt weggewerkt. Gebruik een kunstmatige lichtbron om die schuursporen goed te kunnen zien. Werk je die niet weg, dan levert dit accent-/kleurverschillen die je na het lakken/oliën goed zult zien, wat je klant waarschijnlijk niet zal waarderen.

Tip: Bewaar schuurstof van de voorlaatste schuurgang. Handig voor wanneer je later spleten of voegen wilt opvullen. Dit houtstof kun je mixen met de kit, zodat je ongeveer dezelfde kleur krijgt van het hout.

Na deze schuurbeurt kun je moeilijke hoekjes behandelen met een schraper. Hierna kun je de hoekjes nog een keer met de hand schuren met fijn schuurpapier (korrel 120).

Wanneer ook de moeilijke hoekjes zijn geschuurd, kun je gaatjes en oneffenheden in de vloer opvullen. Dit is niet altijd nodig, maar het geeft de vloer een mooie, vlakke en professionele uitstraling. Doe dit vóór aanvang van de laatste schuurgang. Je kunt hiervoor een watergedragen voegenkit gebruiken. Floormade lvert diverse merken voegenkit.

Het nieuwe schuren

Schuursporen die je niet wegwerkt, leveren snel accent-/kleurverschillen op die na het lakken/oliën goed zichtbaar worden. Schuurkrassen worden namelijk geaccentueerd door pigmenten. En omdat vloeren steeds vaker worden gekleurd met bijvoorbeeld ingekleurde impregneerolie of ingekleurde grondlak, komt het veel vaker voor dat er goed gelet moet worden op het voorkomen van schuurkrassen. Jouw klanten worden namelijk ook steeds kritischer. De bestaande technieken geven helaas niet altijd het gewenste resultaat, maar er zijn nieuwe technieken beschikbaar – ook bij Floormade!

Hier komt het zogeheten nieuwe schuren in het spel. Met het nieuwe schuren verkrijg je een beter schuurbeeld, een egalere vloer, werk je ergonomischer (want je hoeft je lichaam minder te belasten) en je schuurt vrijwel krasvrij. En omdat je vrijwel krasvrij schuurt, heb je niet meer te maken met kleurverschillen en ook niet meer te maken met klachten van klanten hierover.

 

Voordelen van het nieuwe schuren op een rij:

 • Beter schuurbeeld (egaler en minder krassen)
 • Ergonomisch (minder belasting van het lichaam)
 • Vrijwel geen zichtbare krassen

 

Hoe?

Door gebruik te maken van de juiste machines en de juiste schuurmiddelen. Hiermee kun je namelijk nóg fijner schuren dan voorheen, waardoor alle schuursporen en schuurkrassen van eerdere schuurgangen worden weggewerkt. En dat niet alleen: na het schuren ontstaat ook een veel groter absorptievermogen dan je gewend bent. Normaal gesproken was 100 de eindkorrel voor (kleur)olie, maar met de schuurmiddelen van het nieuwe schuren is dat 180(!), waardoor je veel minder zichtbare krassen hebt.

 

Wat zijn die juiste machines en schuurmiddelen?

Te gebruiken machines (ter illustratie):

 • Bandschuurmachine van Pallmann of Hummel
 • Kantschuurmachine van Unico of Pallmann
 • Speciaal schuren met machines als de Trio, Spider of losse drieschijf oplossingen.
 • Geschikte stofzuiger (Floormade heeft diverse stofzuigers van Festool en Numatic)

 

Te gebruiken schuurmiddelen:

 

Sianet 7500 CER, het krachtige netschuurmiddel

Schuren met de Sianet 7500 CER schuurschijven biedt de mogelijkheid om nog fijner te schuren (eindkorrel 180 i.p.v. 100 voor (kleur)olie), wat minder zichtbare krassen oplevert. Zie hieronder de specificaties:

 • Korreltype: Keramische aluminiumoxide
 • Korrelbereik: P80 (alleen voor Trio), P120, P180
 • Dragermateriaal: Net
 • Bekleding: Vol kunsthars
 • Verpakking: Per doos van 50 schijven
 • Diameter: 203 mm (Trio), 150 mm (Delmeq/Rotex)
 • Artikelnummers
  • 137364: Sianet 7500 150 mm CER P120
  • 137366: Sianet 7500 150 mm CER P180
  • 138847: Sianet 7500 203 mm CER P80
  • 138848: Sianet 7500 203 mm CER P120
  • 138849: Sianet 7500 203 mm CER P190

 

De schuurgangen

De schuurgangen zien er bij het nieuwe schuren als volgt uit:

1 Grof schuren, band- en kantenmachine Renovatie olievloer: P60 of P80
    Renovatie lak of nieuw tapis: P40 of P60
2 Vlakken, Trio met gewicht, zonder tussenpads Sianet 7500 CER P80
3 Vlakken, Trio met gewicht, zonder tussenpads Sianet 7500 CER P120
4 Polijsten, Trio zonder gewicht + tussenpads Sianet 7500 CER P120, klaar om traditioneel te lakken

Óf

1 Grof schuren, band- en kantenmachine Renovatie olievloer: P60 of P80
    Renovatie lak of nieuw tapis: P40 of P60
2 Vlakken, Trio met gewicht, zonder tussenpads Sianet 7500 CER P80
3 Vlakken, Trio met gewicht, zonder tussenpads Sianet 7500 CER P120
4 Vlakken, Trio met gewicht, zonder tussenpads Sianet 7500 CER P180
5 Polijsten, Trio zonder gewicht + tussenpads Sianet 7500 CER P180, klaar om te oliën (olie of olie gebaseerde grondlak)

 

Kanten fijn schuren

Gebruik om de kanten fijn te schuren bijvoorbeeld de Delmeq of Rotex excentrische machine. Doe dit vóór de laatste schuurgang. Gebruik een niet te hoog toerental (dus niet te snel) en oefen weinig druk uit. Ook hiervoor zijn de Sianet 7500 CER schuurschijven geschikt. Gebruik de korrel 120 bij traditioneel lakken en de korrel 180 bij oliën of olie gebaseerde grondlakken.

 

Voegenkitten

Om eventuele voegen, naden en gaatjes te vullen, kun je de voegenkit Lobadur EasyFill Pro gebruiken. Deze meng je met fijn schuurstof en kun je vervolgens aanbrengen (na een eerste schuurgang, waarbij de vloer kaalgeschuurd wordt met band- en kantenschuurmachine met bijvoorbeeld korrel 60). De voegenkit heeft een minimale droogtijd van 60 minuten en de kitresten kunnen daarna worden weggeschuurd met de band- en kantenschuurmachines met bijvoorbeeld korrel 80.

 

Advies

Wij willen jou als echte expert natuurlijk niet gaan vertellen hoe je jouw werk moet doen. Maar we kunnen je wel van alles vertellen over de nieuwe technieken, nieuwe schuurmiddelen en nieuwe mogelijkheden! Daarom kun je altijd bij ons terecht voor vrijblijvend advies. Neem daarvoor gerust contact met ons op!

Neem contact op
floormade klant worden

Word klant van Floormade!

Heb jij een parket- of vloerenzaak of ben jij vloerenlegger, interieurbouwer, meubelmaker, aannemer, architect of heb je een klusbedrijf en ben je geïnteresseerd in onze producten en advies? Word dan nu klant van Floormade, dé groothandel in vloeren en benodigdheden. Je profiteert dan meteen van de volgende voordelen:

 • Vóór 15:30 besteld = volgende werkdag op locatie
 • Verkoopondersteuning: professioneel advies
 • Nagenoeg alles op voorraad dankzij groot magazijn
KLANT WORDEN