Houten vloer: de olie kleur veranderen

Zijn je klanten uitgekeken op hun vloer? Of moet de vloer een grote onderhoudsbeurt begaan? Bespreek dan eens de mogelijkheid om de kleur van de houten vloer te veranderen. Dit is namelijk gemakkelijk te doen, zolang je de juiste olie hebt. Tegenwoordig zijn er namelijk talloze oliën met een kleur waaruit gekozen kan worden. Willen je klanten graag zo’n populaire white wash vloer? Of juist een donkere vloer? Er is van alles mogelijk, dus neem een kijkje in ons assortiment.

Maar hoe verander je de olie kleur van je houten vloer dan precies? Dat leggen we je in deze blog uit! We vertellen je namelijk hoe je de oude kleur verwijdert, de nieuwe kleur aanbrengt en hoe je de vloer verder onderhoudt.

Ga direct naar stappenplan

Vloer olie kiezen

Het veranderen van de kleur begint natuurlijk allemaal met de oriëntatie en het kiezen van de vloer olie.

Kleur kiezen

De juiste kleur kiezen is voor de meeste klanten een lastige opgave. Er zijn tegenwoordig namelijk allerlei verschillende oliekleuren. Daarom kun je bij Floormade je klanten meenemen naar onze showroom. Hier laat jij je klanten laten zien wat ze allemaal met hun huidige vloer kunnen en in welke kleuren de vloer allemaal kan veranderen.

Merk kiezen

Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken van welk merk ze de vloer olie kleur willen hebben. Net als verschillende kleuren zijn er namelijk ook verschillende merken die houten vloer olie kleuren aanbieden. Ieder met zijn eigen kenmerken en voordelen. Zo staat de ene olie om zijn duurzame aard bekend en is de andere weer in slechts één laag aan te brengen. We lichten de meest populaire merken nog even kort toe:

Royl

Royl, onderdeel van RIGO Verffabriek, wordt door velen beschouwd als een echte koploper als het gaat om het oliën en kleuren van houten vloeren. Zo voorziet Royl met onder andere de producten Royl 1K en de Royl 2K mensen van goede oliën die snel droog zijn en gemakkelijk zijn aan te brengen. Daarnaast zijn de oliën met veel kleurpigmenten te mengen. Zo zijn de producten respectievelijk te mengen met 24 en 45 kleurpigmenten. Ook heeft Royl een kant-en-klare olie die al gemengd is met een pigmentkleur. Ideaal om de kleur van een houten vloer te veranderen.

Bekijk alle Royl producten

Monocoat olie

Monocoat olie staat voornamelijk bekend om het gebruiksgemak. Bij deze olie hoef je slechts één laag aan te brengen voor het gewenste resultaat. De olie is te verkrijgen in 40 standaardkleuren. Om de juiste kleurkeuze te maken heeft Monocoat een speciale kleurenset ontwikkeld. Met deze set kun je de kleuren uitproberen en kijken waar jouw wens naar uitgaat.

Bekijk alle Monocoat producten

Skylt

Skylt maakt en staat voornamelijk bekend om producten voor het lakken van houten vloeren. Tegenwoordig heeft Skylt ook een nieuw product, namelijk Skylt overlakbare kleurolie. Zoals de naam het al zegt kan deze kleurolie later worden afgelakt met de producten van Skylt. Hiermee geniet je van de voordelen van olie én lak. De overlakbare kleurolie is te verkrijgen in 45 standaardkleuren en dus ook een goede optie om de kleur van je houten vloer te veranderen met olie.

Bekijk alle Skylt producten Bekijk alle merken

Stappenplan houten vloer olie kleur veranderen

Nu de kleur van de vloer is uitgekozen kan het echte werk beginnen. Aan de hand van de volgende 4 stappen leggen we je uit hoe je de kleur van je houten vloer verandert met olie.

De eerste stap is het schuren van de vloer. Zonder het juiste materiaal is dit een behoorlijke opgave, dus zorg er daarom voor dat je het juiste materiaal in huis haalt. Word klant van Floormade en laat je door experts adviseren over de beste schuurmachines, toebehoren en over de beste werkwijze. De vloer dien je in meerdere keren te schuren. Beginnend met een grove korrel werk je uiteindelijk naar steeds lichtere korrels. Vaak staat er in de gebruiksaanwijzing van de vloerolie precies welk schuurpapier je moet gebruiken en in welke volgorde.

Het schuren van je vloer is belangrijk, omdat je zo…

  • … de oude was-, olie-, kleur- en laklagen verwijdert
  • … de oppervlakkige krassen en vlekken weg schuurt
  • … de vloer mooi glad maakt
  • … het uiteindelijke resultaat verbetert

Lees ook eens onze kluswijzer over het schuren van vloeren.

Nadat de vloer volledig is geschuurd, is het bijna tijd om de kleur met olie te veranderen. De vloer moet alleen nog worden schoongemaakt en dat betekent dat de vloer vrij moet zijn van stof en vuil. Dit valt op verschillende manieren te doen, maar maak nooit zomaar gebruik van willekeurige schoonmaakmiddelen of andere chemicaliën. Dit geeft namelijk een nadelig effect aan het eindresultaat. Veel merken die vloerolie kleuren aanbieden hebben speciaal voor het schoonmaken van de vloer producten ontwikkeld. Zo heeft Monocoat de Monocoat woodprep.

We raden je aan om deze producten te gebruiken, maar blijf voor het optimale eindresultaat wel bij hetzelfde merk als waarvan je de vloerolie hebt gekozen.

Nu de vloer volledig is voorbereid kan de kleur veranderd worden. Oftewel: de olie kan worden aangebracht! Dat kan met een kwast, verfkwast of natuurlijk de meest efficiënte manier: een eenschijfsmachine. Breng de olie aan en geef de vloer de tijd om de olie op te nemen. Haal daarna de overtollige olie van de vloer. Zorg tijdens het aanbrengen van de olie voor voldoende ventilatie. Lees voor een gedetailleerde beschrijving altijd de gebruiksaanwijzing van het product.

Nu de kleur van de houten vloer met olie is veranderd, is het de kunst om de kleur mooi te houden. En dat doe je door de vloer regelmatig schoon te maken met de daarvoor bedoelde producten en door periodiek onderhoud uit te voeren. Veel merken hebben een speciale onderhoudswijzer voor hun producten gemaakt. Op onze website vind je ook een onderhoudswijzer, zodat je precies weet welke producten je moet gebruiken.

Bekijk de onderhoudswijzer
24/7 showroom floormade

Word klant en geniet van de voordelen van Floormade

Heb jij een parket- of vloerenzaak of ben jij vloerenlegger, interieurbouwer, meubelmaker, aannemer, architect of heb je een klusbedrijf en ben je geïnteresseerd in de kleurverandering van houten vloeren en meer? Word dan nu klant van Floormade, dé groothandel in vloeren en benodigdheden. Je profiteert dan meteen van de volgende voordelen: