Een anhydriet vloer schuren en voorbereiden

anhydriet vloer voorbereiden

Heb je te maken met een anhydriet vloer of een gipsgebonden vloer en wil je deze voorbereiden voordat je er een houten vloer, laminaat of pvc op legt? Wij vertellen je hoe het moet. Lees hieronder ons stappenplan en meerdere tips.

Waarom moet je een anhydriet vloer schuren?

Een anhydriet vloer moet worden geschuurd. Waarom is dit nodig? Op de oppervlakte van de anhydriet vloer ontstaat tijdens het drogen een schuimige laag, die na droging een poederachtige toplaag vormt. Het is essentieel om deze laag te verwijderen door te schuren, omdat anders de hechting van de volgende laag of lagen in gevaar komt.

Wanneer moet je een anhydriet vloer egaliseren?

In de meeste gevallen is een anhydriet vloer van zichzelf egaal en vlak genoeg en hoef je hem, voor het plaatsen van een zwevende vloer, niet te egaliseren. Controleer de toestand van je gietdekvloer goed voordat je hem verder gaat behandelen. Voor het verlijmen van vloeren aan de ondergrond moet er altijd worden geëgaliseerd.

Egaliseren? Kies het juiste egalisatiemiddel

Moet je egaliseren? Zorg dan dat je dit doet met een egalisatiemiddel dat specifiek geschikt is voor anhydriet vloeren. In ons artikel ‘Egaliseren – zorg voor de perfecte vlakke vloer’ lees je welk egalisatiemiddel geschikt is voor anhydriet, en waar je nog meer op moet letten bij het egaliseren van vloeren.

Meer informatie

De voorbereiding van een anhydriet vloer in 4 stappen

We helpen je graag op weg met alle nodige voorbereidingen van de anhydriet vloer. Volg de onderstaande stappen!

Je anhydriet vloer schuren is een belangrijke stap: hiermee verwijder je de poederachtige calciumcarbonaat laag die ontstaan is na het gieten van de vloer en je bevordert de droging. Je doet dit bij voorkeur met een krachtige schuurmachine. Gebruik bijvoorbeeld de Woodboy Eenschijfmachine, die geschikt is voor het schuren van kalkachtige oppervlakken.

Bekijk de Woodboy Eenschijfmachine

De anhydriet vloer moet voldoende gedroogd zijn. Als stelregel kun je nemen dat elke centimeter anhydriet vloer ongeveer een week nodig heeft om te drogen. Heb je dus een vloer van 3 centimeter, dan zul je hem minimaal 3 weken moeten laten drogen voor volledige uitharding. Voordat je verder gaat, mag het restvochtgehalte maximaal 0,3% zijn.

Vochtgehalte controleren met een CM vochtmeter

Zeker stellen dat het vochtgehalte van de vloer voldoende gezakt is? Dat doe je met een accurate vochtmeter, die de hoeveelheid restvocht nauwkeurig kan peilen.

Bekijk onze vochtmeter

Het stof dat vrijkomt moet vakkundig verwijderd worden voordat je verder kunt. Je gebruikt hiervoor een industriële stofzuiger, die extra power levert en bestand is tegen grote hoeveelheden stof.

Bekijk industriële stofzuigers

De laatste stap voor het egaliseren is het anhydriet voorbehandelen met een voorstrijk. Deze behandeling heft de zuigende werking van het anhydriet op, bindt het resterende stof en zorgt voor een betere uiteindelijke hechting van je vloer. Kies hier voor de UZIN PE 360 PLUS uniprimer of de UZIN PE 375 sneldrogende primer. Na droging van van de voorstrijk kan er worden geëgaliseerd.

Bekijk de UZIN PE 360 PLUS uniprimer Bekijk de UZIN PE 375 sneldrogende primer

Vragen? Floormade staat voor je klaar!

Technisch advies nodig bij het voorbereiden van een anhydriet vloer? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten adviseren je graag over de juiste stappen en producten voor jouw project!

Contact opnemen